Od 13. 12. 2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.
Odvolání na legislativu: EU- 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21. ČR- vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů). Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.
Dodavatel stravy je povinen označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Dodavatel plní pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Každý strávník obdrží číselný seznam legislativně stanovených alergenů, které jsou ve stravě obsaženy. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů .Ten kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/2011 EU:
1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny atd., ty však značeny nejsou.
S dotazy se obracejte přímo na dietní sestru Domova Seniorů p.Vincourovou, DiS. 778 015 566 nebo na vedoucí Školní jídelny ZŠ Podivín p.Leskourovou 519 344 292, nebo na provozní Restaurace Terezka p.Grufíkovou 604 332 523 nebo 519 327 327.